Ünnepi hangulatot varázsolt Leitakariba a Cantus Agriensis 2001 – A finn nyár gyönyörûsége

Ünnepi hangulatot varázsolt Laitakariba a Gergely Péter Pál által vezetett magyar vegyeskar, a Cantus AgriensisÜnnepi hangulatot varázsolt Laitakariba a Gergely Péter Pál által vezetett magyar vegyeskar, a Cantus Agriensis
(2001-07-03)

Cimlap:

A finn nyár gyönyörűsége
A luviaiak nyári ünnepségeire összegyűlt vasárnap a luviai Laitakariba kb. 2000, a finn nyarat élvező hazai kirándulók. A forgalom helyenként elakadt az ünnepség területén. Egész családok lelték örömüket a tenger ajándékában, a zenében és általában a kultúrában. A lúviaiak nyári ünnepe – lehet mondani – átváltozott az évente szokás szerint fellépő luviaiak es mások szerepléséből a muzsika hangjává, a zenekedvelők ünnepévé. Az év luviaijává választottak Kyllikki Staffot, aki az elmúlt télen egy több, mint három órás zenei műsort rendezett túlnyomórészt a falubeliek segítségével. A szervezésben mintegy 100 ember vett részt.
Ünnepi hangulatot varázsolt Laitakariba a Gergely Péter Pál által vezetett magyar vegyeskar, a Cantus Agriensis, amely a szél zúgása ellenére is tiszta kórushangzást tudott nyújtani.
Satakunnan Kansa, 2001. július 2.
7. oldal: képszöveg
Az Európa-szerte ismert magyarok élvezték az előadást a tenger partján, bár a szél zúgott a mikrofonokban. A finn közönséget rokonszenvesnek és szakértőnek tartottak.
Több mint kétezres tömeg élvezte teljes lelkesedéssel vasárnap a tengeri nyár szépségét a luviaiak nyári ünnepén Laitakariban. A gyerekek ugrándoztak a”dühöngőben”. A felnőttek élvezték a parti halat és a dobójátékokat. A színpadon változatos program zajlott más eseményekkel párhuzamosan. Rendkívüli zenei örömöt hozott az ünnepnek a Gergely Péter Pál által vezetett magyar vegyeskar, a Cantus Agriensis. A Luviai Férfikar vendégeként Satakuntában turnézó kórus a természeti viszonyokon is győzedelmeskedett. A szélfútta mikrofonokban sem lehetett legyőzni a dalok csengését. A kórus gyakorta szerepel szerte Európában. Az énekkar több első helyezést is szerzett már, többek között a római világversenyeken. Satakuntában szerepelnek még kedden este a luviai templomban, ahol a program régi gregorián szöveg- és dallamhagyományokon alapuló zenét tartalmaz. Gergely Péter Pál karnagy elmondta, hogy a kórus szívesen utazgat különféle országokba. E nyáron még Németországban szerepelnek. A finn közönséget szakavatottnak és rokonszenvesnek tartotta. A kórus vezetőségéhez tartozó Mádai Ferenc, geológus doktor elmondta, hogy a luviai nyári ünnepnek leginkább megfelelő szokás náluk a szüreti mulatság, amikor együtt énekelnek és bort fogyasztanak. Emellett élvezte a finn ünnep nyugalmát is.
Tapio Seppälä
Alcim: A magyar kórus ünnepi hangulatot hozott
Ünnepi hangulatot a Gergely Péter Pál által vezetett magyar vegyeskar, a Cantus Agriensis, amely a szél zúgása ellenére is tiszta kórushangzást tudott nyújtani. A kórus kedden szerepel Satakuntában, a luviai templomban. Az énekkar sokfelé utazgat Európában. E nyáron voltak már Linzben és mennek még koncertezni Németországba is. Jelentős kórusversenyeken győztek Rómában és megkapták a Magyarországon hivatalos „Hangversenykórus” minősítést.Az énekkarosok élvezték a finn nyarat és a meghitt ünnepséget. Az ennek leginkább megfelelő magyar ünnep a szüreti mulatság, ahol közös énekléssel és borivással szórakoznak.