Te Deum Egerben (2001-08 hó – Új Ember)

Varga László: Te Deum (egri bemutatója 2001-08-01)

Fotó: Pilissy Elemér

Egerben a Megyei Művelődési Központ évek óta minden nyáron megrendezi a több estés hangversenysorozatból álló barokkfesztivált, melynek során a -többnyire barokk egyházi- művek a város templomaiban csendülnek fel. A rendezvénysorozat az évek alatt nagy népszerűségre tett szert az egriek és a városba látogató turisták körében, és most második éve más intézmények más műfajú produkciókkal is bekapcsolódtak a rendezvénybe. Az idei koncertsorozat egy egri bemutató előadást is tartogatott az érdeklődők számára.

Hatalmas sikert aratott aug. 1-én a Minorita templomban Varga László Te Deum című műve, melyet Gergely Péter Pál vezényletével a Miskolci Virtuózok, a Cantus Agriensis Kórus és a Cardinal Mindszenti Kórus adott elő. Szólót énekelt: Dr. Romhányiné Papp Mária – szoprán, Szabó Bernadett – alt, Gyükér László – tenor, Boros Géza – basszus. A hallgatóság soraiban keresett helyet magának egy fiatal, fekete reverendába öltözött pap, akiről csak az előadás végén tudta meg a közönség, hogy ő Varga László, a darab szerzője, akkor is csak azért, mert a karnagy a kezét nyújtva ment érte a padok közé a tapsot élvező előadóművészek körébe híva őt. Mivel a zeneszerző még aznap éjjel utazott haza Vácra, a hangverseny után áldozott néhány percet az idejéből, hogy egy kicsit beszélgessünk a műről.
– Milyennek találta az egri bemutatót?
– Monumentálisnak. A kitűnő karmester, Gergely Péter Pál nagyszerű muzikalitással fogta össze a zenekart, s ami legalább ennyire fontos: lélekkel vezényelt. Ä?Â?rültem, hogy nemcsak nála, hanem az együttes többi tagjánál is ezt a lelkületet tapasztaltam. A művet hálaadásul írtam Isten dicsőítésére. Ezt a dicsőítést szolgálta most az egri bemutató is.
Ä?Â?t évig éltem ebben a városban: itt tanultam teológiát a szemináriumban igen nehéz történelmi időkben. Most azért is nagyon boldog vagyok, mert a Te Deum által az egri közönségnek, a híveknek is viszonozhatom azt a szeretet és odafigyelést, melyet én annak idején tőlük kaptam. Különösen az egri bazilika kórusának tagjaira gondolok itt, élükön Simon Sándorral.
– Mi ihlette a mű megírására?
– Isten és az embertársak iránti szeretetem. Hálás vagyok Istennek, aki meghívott papjainak sorába, és akinek gondviselő szeretete annyi évszázadon keresztül megtartotta nemzetünket, és hálás vagyok a híveknek, akik hűségesen kitartanak a hitben. Ez a hála nálam a zenében virágzott ki, így írtam meg a Te Deumot, amely eddigi kompozícióimnak összefoglaló sarokköve is egyben.
– Milyen zenei hagyományokhoz nyúl vissza az ön művészete?
– A Magyar Katolikus Püspöki Kar Egyházzenei Testülete: az Országos Magyar Cecília Egyesület igen régóta, 104 éve ápolja az ősi egyházzenei és a magyar egyházzenei hagyományokat. Én is e szellemben komponáltam: a gregorián kultúra, a klasszikus polifónia, a magyar népzene és népénekeink tisztelete alapvetően meghatározza munkámat. Ezeken nevelkedtem, zenei ízlésem ezeken formálódott. A legmélyebb ösztönző erő számomra Isten szolgálatába állított életem.
– Nem sok kortárs magyar egyházzenei bemutató van napjainkban…Ez azt is jelenti talán, hogy kevés ilyen jellegű mű születik?
– Valóban kevés bemutató van. Valószínűleg jóval több egyházzenei darab születik, mint amennyit be is mutatnak, az elmúlt évtizedekben többnyire a fiókok számára íródhattak ezek a művek. Másfél éve vagyok az Országos Magyar Cecília Egyesület központi igazgatója, és nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak a városok, hanem a vidék egyházzenei kultúrája is fejődhessen, segítséget, támogatást kapjon. Ä?Â?gy 2000-ben újraindítottuk a Magyar Kórus című országos egyházzenei folyóiratot, melyet eredetileg Bárdos Lajos alapított 1931-ben. 1950-ig ő szerkesztette, ekkor beszüntették a lapot. Most 50 év után ugyanazzal a szellemmel, lelkülettel, szándékkal jelenik meg a lap mint egykor, a főváros és a vidék karnagyait, kántorait, kórusait ellátva egyházzenei információkkal és kottaanyaggal.
– Hol adták eddig elő a Te Deumot?
– Az ősbemutató tavaly volt Vácott, ezt követően a kecskeméti nagytemplomban, a kalocsai főszékesegyházban és a nyíregyházi társszékesegyházban szólaltatták meg különböző neves együttesek. Még az idén lesz a budapesti bemutató is: a mű a Mátyás templom ének- és zenekarának tolmácsolásában hangzik majd el, Tardy László vezényletével.

 

Bimbó Melinda

Új Ember