Ünnepélyes lemezbemutató hangverseny (2000-01-24)

A Cantus Agriensis Kamarakórus a Magyar Kultúra Napja alkalmából pénteken lemezbemutató hangverseny keretében ünnepelt a Megyei Művelődési Központban. A Corelli-trióval közösen, Lukin László műsorvezetésével kellemes kikapcsolódásban volt része a hallgatóságnak.

A műsor az államalapítás millenniuma gondolatát tükrözve Kodály: Ének Szent István királyhoz című művével kezdődött, a kórus előadásában, majd Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke mondott köszöntőt. Szűkebb hazánk elsőszámú vezetője emlékeztetett arra, hogy miként határozták el egy évvel ezelőtt a kórus tagjai a róluk szóló CD-lemez megjelentetését, amely összefogás eredményeként valósult meg. a továbbiakban méltatta az együttes eddigi sikereit, megköszönte a kórustagok áldozatos munkáját és hasonlóra buzdította őket a következő esztendőkre is.
Palestrina, Monteverdi és Lassus műveinek eléneklésére még a Cantus Agriensis maradt a pódiumon, majd a Corelli-trió – Rajk Judit (ének), Csonka Gábor (hegedű), Hargitai Géza (fagott) – kövekezett még a szünet előtt, s azt követően is. A hangszeres zenei betétben Bach, Kurtág, Kadosa, Fekete Gy., Sugár művei hangzottak el, felkeltve a tolmácsolók iránti érdeklődést, akik olykor különös hangzásvilágba vitték el a komolyzene kedvelőit.
A hangverseny befejező harmadában ismét a kórus lépett közönség elé Haydn, Kodály, Halmos és Bárdos alkotásaival. A Liszt: Ave Maria Stella című kórusművet Tar Lőrincnek, a közelmúltban elhunyt karvezető emlékének tisztelegve adta elő az énekkar.
A Cantus Agriensis Kamarakórus, valamint karmestere, Gergely Péter Pál magas fokú igényességgel, mély átéléssel szólaltatta meg a lemezükön is megtalálható műveket. A hallgatóság, méltatva mindezt, a végén többször is visszatapsolta az együttest. A ráadásban egyéb kórusművek is felcsendültek, jól érzékeltetve az együttes széles repertoárját. Szenzációsnak mondható ötlet volt Lukin Lászlónak, a Liszt Ferenc Társaság országosan ismert és kedvelt társelnökének a meghívása, aki szellemes, olykor humoros formában igyekezett ébren tartani a figyelmet, s ugyancsak remekül szórakoztatta a közönséget apró, de műsorba illő történeteivel. Messze több volt, mint műsorvezető. Vele együtt vált abszolút teljessé és emlékezetessé a Cantus Agrensis Kamarakórus lemezbemutatója, s árasztott meleget az MMK nagytermében, azon a szeles januári estén.
Amikor érzelmekben gazdagodhattunk.

 

Heves Megyei Hírlap 2000-01-24 (Fesztbaum Béla)