Megjelent a Cantus Agriensis CD-je (2000.01.20.)

A napokban ünnepelte megalakulásának nyolcadik évfordulóját a Cantus Agriensis. Az ünneplésre mégsem ez ad okot. A kórusnak az év első napjaiban jelent meg az első önálló hanghordozója. A Corelli trióval közösen készített CD-n karácsonyi dalok és a Mária-kultuszhoz kapcsolódó dallamok hallhatók, de jubiláló zeneszerzők – Halmos és Bárdos – művei sem maradhattak le.

Az együttes 1992. január 17-én alakult azzal a szándékkal, hogy az akkori, igencsak csendes városi komolyzenei életet felpezsdítse. Az együttes Gergely Péter Pál vezényletével bámulatosan gyorsan fejlődött. Hamarosan a megye meghatározó kórusává vált, ám még így is nyolc évet kellett várni az első önálló hanghordozó, CD megjelenésére.
– Színvonalasat és egyedit akartunk alkotni, hogy betöltsük azt az űrt, ami akkoriban keletkezett – emlékezett vissza Szabó Dénes. – Ugyanakkor nem határoltuk be magunkat, a gregoriántól a legmodernebb kórusművekig mindent énekelünk.
– Ebben az egyedi hangzás kialakításában nagy szerepet vállalt Szabó Dénes – folytatta Bimbó Zoltán ügyvezető, ugyanis az érseki könyvtárban remek kincsekre bukkant. Legelső felfedezése egy 1533-ban keletkezett partitúra volt. Ezeket a nagyon korai műveket át kell írni, miután akkoriban még más kottajeleket alkalmaztak. Ez a feldolgozási folyamat később is tartott, így a most megjelent CD-n hallható egy Zarewutius, amelyet eddig soha senki nem szólaltatott meg.

A CD-n egyébként még két karácsonyi dal is hallható, amelyet szintén most szólaltattak meg először. Az egyiknek a befejezése is hiányzott, ezért azt a megismert zenei logika alapján pótolni kellett. Szövegét pedig egy 1600-as könyvből vették ki.
– Az együttes számos meghívással büszkélkedhet – folytatta Bimbó Zoltán – , ám mindig gondot okozott, hogy bemutatkozásul nem tudtunk egyetlen hanghordozót sem ajánlani. Ennyi időbe telt, amíg a technikai feltétele, valamint a kórus összhangja, felkészültsége is adott lett a felvételre. A hanganyagot két helyszínen rögzítették, saját hangversenyüket a Minorita-templomban, a velük baráti kapcsolatban álló Corelli trióét pedig a Servita-templomban. A szükséges pénzt többnyire szponzorok adták össze, egy-egy fellépésért cserébe.
– A kórusművek előadását csapatmunka előzi meg – mondta Tóth Judit. – A nyelvtanárok, illetve a nyelvet ismerők lefordítják a szöveget, majd begyakoroltatják a hangzást. Időnként a kórust is ki kell egészíteni vendégművészekkel, miután nem minden szólam egyformán erős. Mivel több főiskolás is énekel a Cantus Agriensisben, így viszonylag nagy a mozgás. Az együttes január 21-én , pénteken 19 órakor az MMK-ban mutatja be a felvételt. Ezt követően pedig már a nyár eleji rangos dél-tiroli nemzetközi kórusversenyre készülnek.