Itáliai turnén a Cantus Agriensis Kamarakórus (2002-11-17)

Szárnyalt az Ave Maria

A kórus a római Santa Maria Maggiore bazilika előtt

A Lazio tartomány és Heves megye között kialakult testvérkapcsolatok jegyében kilencnapos turnén vett részt Olaszországban a Cantus Agriensis Kamarakórus.

A megyeszékhely ismert énekkarának első olaszországi állomása a Padovától mintegy húsz kilométerre fekvő Camposampiero volt, ahol a Klarissza nővérek lelkigyakorlatos házában szálltak meg, majd a reggeli misén működtek közre. Mielőtt úti céljuk egyik fontos színhelyére, Marcellinába utaztak, Velence és Firenze nevezetességeivel ismerkedtek az énekkar tagjai. A Rómától negyven kilométerre levő kisvárosban a testvérkórus várta őket, hogy közösen fellépjenek a helyi fesztiválon. Az itteni sikeres szereplést követően kaptak szereplési lehetőséget a római Santa Maria Maggiore bazilikában, ahol a déli szentmise betétszámait énekelték. Ezt követően egyórás koncertet adtak a Santa Maria del Popolo bazilikában, ahol egyebek között felhangzott Kodály, illetve Molfino Ave Maria című szerzeménye, továbbá Palestrina, Mendelssohn, Verdi, Bárdos, valamint Orbán néhány, alkalomhoz illő műve. Ezt a koncertet – mint arról az egyes helyszíneken az olasz közönséget anyanyelvén köszöntő Szabó Dénes elmondta – hangszalagra rögzítette a Vatikáni Rádió.
Az elismerésekben és élményekben gazdag koncertkörút Orvieto, Assisi, valamint Jesolo történelmi és kulturális értékeinek megtekintésével fejeződött be.