Itáliába vitte jó hírünket a kórusmuzsika …(2002-11-1)

Római bazilikában énekelt október végén Gergely Péter Pál két kórusa

Miskolc – egy olaszországi turné erejéig egy együttessé állt össze Gergely Péter Pál karnagy két kórusa, a miskolci Cardinal Mindszenty Énekkar és az egri Cantus Agriensis Kamarakórus: Rómában, a Musica Sacra fellegvárában énekeltek.

Bár a meghívás apropója egy kórusfesztivál volt, a miskolci karnagy először mégis a „mellékes” programokról beszél:
– Végigénekeltünk egy misét, majd motettákat adtunk elő a római Santa Maria Maggiore Bazilikában, ahol Palestrina is dolgozott. Az ő művei mellett Kodály-, Bárdos- és Orbán-műveket énekeltünk, ami belefért a liturgiába. A misét Monsignore Tavanti, a Vatikán zenei referense celebrálta. Ott volt az ünnepi liturgián a San Giovanni e Laterano bazilika (ahol Lassus dolgozott) zeneigazgatója is, s meghívott minket jövőre hat koncertre. A legnevesebb olasz együtteseknek is igen nagy kitüntetés, ha ezekben a templomokban énekelnek – mesélte nem kis büszkeséggel Gergely Péter Pál, s megemlítette azt a tényt is,hogy szintén e „koncertet” meghallgatva a Vatikáni Rádió teljes egészében felvette a két nap múlva a Santa Maria del Popoloban adott majd másfél órás önálló koncertjüket.
– Olaszországban nem az adja a kórusok rangját, hogy különböző hangversenyeken milyen minősítést kapnak, hanem hogy énekeltek-e Róma öt legnagyobb bazilikájában. Nekem megadatott ami nagyon keveseknek: az ötből háromban már énekelt valamelyik együttesem, a negyedikbe pedig most kaptam meghívást …
Jól szerepeltek a tulajdonképpeni „főprogramon” is, a XXIII. Marcellinai (Róma külvárosa) kórusfesztiválon, amelyre a Magyar Kultúra Itáliában sorozat keretében jutottak ki, a Miniszterelnöki Hivatal Turisztikai Államtitkársága és a Hungarofest támogatásával.
– A kórustalálkozó óriási érdeklődés mellett zajlott, rendkívül magas színvonalon. Olasz együttesek mellett – melyek között hivatásos kórusok is voltak – mutatkozhattunk be. A fesztiválprogramunkat a Kodály-év jegyében állítottuk össze, Kodály és tanítványai műveiből. Nagyon jellemző az olasz kórusok színvonalára, hogy nem azt kérdezik, hogy ki is az a Kodály, hanem azt mondják, tudják a művet, szívesen elénekelnék velünk… Itthon az indulás előtt egyébként sűrű programunk volt, részt vettünk az egri Éneklő Magyarország kórustalálkozón, és a Miskolci Egyetemen Kodály Zoltán születésének 120. évfordulója alkalmából megrendezett hangversenyen is.
A római meghívást a karnagy egyrészt a magyar kóruszenének, másrészt a két kórus következetes és nemzetközi szempontból is figyelemre méltó vendégszerepléseinek s nem utolsósorban saját személyének tulajdonítja.
– Nagyon megtisztelő, hogy elismernek minket külföldön. Úgy tapasztalom, hogy Miskolc megítélése az utóbbi időben Olaszországban például erősen megváltozott, s ebben mindenképpen részük van az itteni zenészeknek, így nekünk is. De egyre nehezebb ezt a színvonalat megtartani -, ehhez nagyon bízunk a város támogatásában.

 

(Észak – Magyarország) – (2002-11-01)