Koronázási mise a Bazilikában (2005-09-06)

Egres Béla

EGER Elsősorban Liszt, Bach és Mozart művei adták az alapját annak a komolyzenei sorozatnak, amely Barokk-romantikus zenei estek címmel nyújtott szép élményeket a város zeneszerető közönségének és az idelátogatóknak. Az öt hangversenyen remek előadók és együttesek szólaltatták meg a két korszak legkiválóbb zeneszerzőinek műveit. Sztahura Ágnes zongoraművész Lukács Zsófiával közös koncertjének, a Collegium Musicum együttes és a Medit’ Art kamaraegyüttes historikus régizenei bemutatójának a Minorita-templom adott otthont. Gábos Judit zongoraestjét a Bartakovics Béla Művelődési Központban csodálhatták meg az érdeklődők.

A záró produkció vasárnap este Liszt Ferenc Magyar Koronázási Miséjének bemutatása volt a Bazilikában. Nem csupán az előadott mű, de az előadók is azt ígérték: nem mindennapi zenei élményben részesülhetnek a nézők-hallgatók. Az orgonánál Király Csaba Liszt-díjas orgonaművész ült, aki a mai hazai orgonaművészek közül is kimagaslik. Három okból: az első a mind zongora-, mind orgonajátékában tetten érhető könnyedsége és biztonsága, rendkívüli technikai képessége, virtuozitása, zenei érettsége, átszellemültsége. A másik az az improvizációs készség, melyről már évek óta bizonyságot tesz. A harmadik, amiért világszerte ismerik és elismerik munkásságát, a különböző zenekari művekre írt átiratai, amelyek szólóorgonára, orgonára, kórusra, szólistákra, hangszeregyüttesekre, orgonanégykezesekre születnek. A sorozatzáró egri koncerten Király Csaba művészetének, tehetségének mindhárom kiemelkedő elemét megcsodálhatta a hallgatóság.

A produkció első részében valóban érzelemgazdag, színes, technikailag kifogástalan, invenciózus improvizációval szögezte a padsorokhoz a nagyérdeműt. Az est második része a romantika legnagyobb magyar zeneszerzője, Liszt Ferenc Magyar Koronázási Miséjének orgonaátirata volt, remek szólisták és csodálatosan megszólaló kórus kíséretében. A mű gazdagodott azáltal, hogy Király Csaba a zenekari szólamot orgonára írta. A hangzás így, az egri nagytemplom csodálatos terében lenyűgözővé és még megindítóbbá vált.
A Gergely Péter Pál dirigálta műben a Cantus Agriensis és a Cardinal Mindszenty Kórus működött közre, melyek így együtt is tökéletesen, erősen szólaltak meg, a kóruséneklés legjavát mutatva föl. A szólisták pedig (Gergely Hajnalka -szoprán, Ócsai Annamária – alt, Horváth István – tenor, Bognár Szabolcs – basszus) remek hangjukkal, hibátlan előadásmódjukkal tűntek ki. A Bazilika karzatáról csoda zengte be a klasszicista boltíveket, töltötte meg a kupolákat, köszönhetően Liszt Ferenc remekének, a különleges és remek előadásnak, melyből minden előadó egyként vállalt részt. A Magyar Koronázási Mise valóban megkoronázta a barokk-romantikus estek rendezvénysorozatot és Eger nyári zenei programjainak teljességét, maradandó és igazán felemelő élményt nyújtva a hallgatóságnak.