Koncertek a barokk fesztiválon (1996-07-12)

A muzsika szentélyeiben

Zene és áhítat sosem álltak egymástól távol. Nagyszerű ötlet, hogy az Ünnepi hetek a barokk Egerben rendezvénysorozat szervezői az idén is Eger impozáns templomaiba invitálták a közönséget.

Az elmúlt héten a kis Dobó téri sikeres Strauss-est után hétfőn a Minorita-templomban a Corelli consort az Agria vegyeskarral adott koncertet. A fesztivál zenei rendezvényeinek sorában két nagyobb mű bemutatására adódott lehetőség. Július 9-én Haydn Nelson miséjét játszotta az Egri Szimfonikusok felkészült együttese igényesen, Szabó Sipos Máté vezényletével. Ezen az esten ősbemutatót is tartottak, Kátai László egri zeneszerző Millecentenáriumi himnusz című művét adták elő.
Július 10-én a Bazilikában a Cantus Agriensis kamarakórus, a Mindszenty-kórus és a Zempléni Szimfonikus Zenekar tolmácsolta Beethoven István király kísérőzenéjét, valamint a nagy bécsi klasszikus másik művét, a C-dúr misét. A Gergely Péter Pál karnagy dirigálta mű lendületesen és élettel teli megszólaltatása nemcsak az együtteseket, hanem a négy kiváló szólistát is dicséri. Hegyesi Hudik Margit (szoprán) egri énekesnő határozott, gazdag hangját, árnyalt előadását ezúttal is megfigyelhettük. Remek társai voltak: Szabó Bernadett (alt), Böjte Sándor (tenor), és Ürmös Imre (basszus). A telt házas koncertről elégedetten távozott a szépszámú közönség.