Cantus Agriensis a Minoritában (1996-07-19)

Radnóti Tibor emlékére: a zene országában

Mi lehet nagyobb öröm egy énekes számára, mint egy remek akusztikájú térben remekműveket megszólaltatni.

A Cantus Agriensis kórus szerdai egri koncertjén a minorita-templomban a legszebb hangszer, az emberi énekhang volt a főszereplő. A Gergely Páter Pál karnagy vezette énekkar repertoárját három blokkban hallhattuk.
A köztes szüneteket Hegyesi Hudik Margit énekesnő előadása tette teljessé. Közreműködő helyett az est kitűnő szólistájává magasodott. Reneszánsz muzsikával kezdtek: Gallus, Palestrina és Lassus kórusműveivel. A második részben avatottan szólaltatták meg Kodály Ave Mariáját, Halmos: Cantate Domino című művét.
A kórus egységessége, szakmai tudása az utolsó részben, a Kocsár Csodafiú-szarvas és két Kodály-kórusmű előadásakor mutatkozott meg igazán. Produkciójukat a tiszta, árnyalt hangzás jellemezte, mely muzikalitásból és összpontosított figyelemből állt össze.
Hegyesi Hudik Margit négy darabot énekelt, köztük a Gounod-áriát különösen mély átéléssel, megmutatva remek kvalitásait. Végül a kórus a nemrég elhunyt egri művésztanár, Radnóti Tibor emlékére egy finn szerző művét tolmácsolta a muzsika csodálatos országáról.