Barokk zenei koncert a bazilikában és a minorita templomban (1997)

Bach-muzsika – alkonyi fényben

Ha voltak már alkonytájt a Bazilikában, bizonyára átélték az emelkedettség és sejtelmesség együttes érzését. Mindez Király Csaba orgonista estjén. Felerősítette a Bach-muzsika iránt érzett elragadtatásunkat. Johann Sebastian Bach Esz-dúr prelúdium és fúgáját játszotta fiatalos erővel, invenciózusan. Eközben az Egri Főszékesegyház Liturgikus Kórusa gregoriánokat adott elő, Urbán Péter vezetésével.
Az est végén Bach C-moll triószonátáját játszotta, s egy Bach által készített Vivaldi-átiratot, az A-moll concertót, érdekfeszítően.
A Minorita templomban a Cantus Agriensis Kamarakórus és a Corelli Trió hangversenyének örülhettünk. A Gergely Péter Pál vezette énekegyüttes egységes hangzásával bizonyította: érdemes volt öt éve létrehozni ezt a csapatot, mert valóban méltóan képviseli Egert a hazai és külföldi zenei pódiumokon. Mind a műsorválasztással, mind a művek tolmácsolásával igazolták: minőséget képviselnek. Ezt célozta meg a Hargitai Géza vezette Corelli Tró is. Fellépésük ígéretes (remek volt a Couprin-mű tolmácsolása), de még össze kell szokniuk. A Monteverdi-mű közös megszólaltatása is sikeres volt.