250 éve halt meg J.S. Bach (2000-08-03)

2000. július 28-án a világ J.S. Bach halálának 250. évfordulójára emlékezett. Az Ünnepi hetek a barokk Egerben rendezvénysorozat keretében két hangverseny előadói is a nagy barokk mesterre emlékeztetnek. Nagy érdeklődésre tarthatott számot a Magyar Virtuózok Kamarazenekar július 28-án a Minorita-templomban. Szenthelyi Miklós vezetésével két Vivaldi-mű mellett J.S. Bach D-dúr hármas versenyét, d-moll kettős versenyét és az É-dór hegedűversenyt játszották. Ez utóbbi Largo-tétele rendkívül lenyűgözte a közönséget, akik mellesleg csak a második ráadás muzsika után akartak távozni.

Július 29-én a Cantus Agriensis Kamarakórus és a Corelli trió közös hangversenyére látogathattak el az érdeklődők. A Cantus Agriensis Gergely Péter Pál vezényletével többek között Palestrina-, Bárdos-, Rheinberger. és Kodály-műveket szólaltatott meg. Különösen szépen szólt az Ave Maria Liszt Ferenctől, a dinamikailag szépen kidolgozott, megérlelt darabot még bensőségesebbé tette a hangok halk visszhangzása. A közönség körében nagy tetszést aratott Kodály: Ének Szent István királyhoz című műve.
A Corelli trió egész műsorát J.S. Bach emlékének szentelte. Elsőként az Olasz koncertet szólaltatták meg, majd egy rendkívül izgalmas zenei élménynek lehettek fültanúi a jelenlévők: az orgonán olyan ismerősen hangzó d- moll toccata és fúga hangzott el fagotton, hegedűn és brácsán Hargitai Géza átiratában. A trió énekkel kiegészülve két altáriával fejezte be műsorát.
Kétségtelenül Rajk Judit fellépése jelentette az est egyik fénypontját. A hallgatóság nemcsak az énekesnő gyönyörű hangjában lelhette örömét, magával ragadó volt az az érzékenység, érzelemgazdagság is, amellyel Rajk Judit elénekelte az – egyébként komoly technikai felkészültséget igénylő – Agnus Dei-t Bach h-moll miséjéből.
Az Ünnepi hetek a barokk Egerben rendezvénysorozat szervezése részéről nem túl szerencsés megoldás, hogy a koncertek naponta követik egymást. Egy gyorsétkezdébe be lehet térni minden este, egy 300 éves templomba Bachot hallgatni nemzetközi hírnevű előadók tolmácsolásában nem. Akkor igazán ünnepi az Ünnepi hetek rendezvénye, ha mint az igazi ünnepekre – készülni tudunk rá lélekben, és az utolsó hangok elhangzása után a muzsikát és a templomi áhítatot hazavisszük magunkkal, és otthon még napokig ülepedhet, érlelődhet bennünk.

 

Heves megyei Hírlap 2000. augusztus 3. Bimbó Melinda