Kodály-művek a Szent Péter-bazilikában (1993 02-25)

ÉSZAK-Magyarország

Róma – nemrégiben rendezték meg Rómában a Palestrináról elnevezett versenyt. Az egyik győztes énekkar miskolci. A templomok és katedrálisok I. római világversenyén vett részt a Mindszenty énekegyüttes, kiegészülve a Cantus Agriensis kórussal. Így a 48 fős együttest nevezte be Gergely Péter Pál karnagy a versenyre.. az elmúlt év tavaszán kezdték a felkészülést. A Rómában előadott anyag nagy részét a bélapátfalvi zenei táborukban tanulták meg, gyakorolták be.

A római szereplés feltétele egy kazetta elküldése volt, ez alapján választotta ki a zsűri a döntő résztvevőit.
A felvétel tavaly júliusban a feldebrői templomban készült, Protovin István technikus segítségével. Rómában nyolctagú művészeti bizottság szelektálta a felvételeket, s novemberben kapta a kórus az értesítést, hogy várják őket a versenyre. A döntőt február 6-án rendezték az olasz fővárosban. A részvételi díj elég magas volt, így nem volt egészen biztos, hogy sikerül kijutni a miskolciaknak. Ám – ahogy a karnagy úr mondta – az ország megmozdult a kórusért, az alapítvány számlájára érkezett pénz a művelődési minisztériumtól, a miniszterelnöki hivatal ifjúsági alapjától, a Nyújts feléje védő kart alapítványtól, a Magyar Nemzeti Banktól, az Atlasz Biztosító Rt.-től, a Merlin Gerin Vertes villanyszerelő Rt.-től, a Ganz Árammérő Gyártól, az Egri Útépítő Rt.-től, a Prolan Kft.-től, a Real Soft-tól és az egri főegyházmegye több plébániájáról.
A versenyt a Courtial International, Róma és Vatikánváros rendezték. Az „A” kategóriában négy kórus, a -?B,-ben kilenc kórus – köztük a miskolciak – versenyzett. A zsűri elnöke Monsignore Pablo Colino, a Szent Péter-bazilika zeneigazgatója volt. A megnyitót a bazilikában tartották, az ünnepi istentiszteleten Kodály-, Bárdos- és Lányi Ernő-műveket énekelt a magyar együttes. A verseny már a Sant-Ignazio-templomban zajlott, amely Róma egyik legjobb hangversenytemploma. A kórusok húszperces műsorral mutatkoztak be. Szinte minden együttes énekelt Kodály- vagy Bárdos-műveket.
– Megható volt, hogy mennyire tisztelik a külföldiek Kodályékat – mesélte Gergely Péter Pál. – A magyar zeneszerző iskola diadalát éltük itt meg.
A magyar kottákat a külföldiek szó szerint kitépték a kezünkből, vitték haza, hogy énekelhessék. A verseny mellett egyébként workshopokat is szerveztek nekünk, előadásokkal, hangversenyekkel. Annyit tanultunk, hogy sok időbe telik majd, míg sikerül feldolgoznunk….

 

ÉSZAK-Magyarország