Első díj Rómából (1993-03-11)

Heves Megyei Hírlap 1993-03-17

Nemrég beszámoltunk arról, hogy a miskolci Mindszenti kórus és a Cantus Agriensis – nemcsak erre az alkalomra egyesülve – Rómába kapott meghívást: a Courtial International, a pápai Musica Sacra és az olasz Idegenforgalmi Minisztérium, az egyházi éneklés nagy seregszemléjén Gergely Péter Pál karnagy kórusa is felléphetett. Szöultól Kaliforniáig, Bajorországtól Ugandáig, Ausztriától Dél-Afrikáig, le Johannesburgig összejöttek az egyházi kórusirodalom megszólaltatói, érzékeltetni akarván, hogy a világ-egyház mennyire eleven valóság, de méginkább azt, hogy a zsinati szellem hogyan igyekszik átjárni azokat, akik a szekularizált társadalomban éltetni akarnak manapság egy művészeti ágat, egy lelki kiélési formát, amelynek olyan nagyjai vannak, mint Palestrina, Pergolesi, hogy Mozartot és másokat csak támpontként emlegessünk.

A miskolci-egri vegyeskar a „B-kategóriában” -a kisebb együttesek versenyében -szerezte meg az első díjat. A verseny a Szent Ignác-templomban zajlott le: Kodály ” Veni Emmanuelje”, Palestrina Canticum Canticorumának” 15. és 16. tétele, ;Liszt Ave Maris stellája és Bárdos egyik feldolgozása fért a műsorba. Szabó Dénes, a kórus lelkes tagja számolt be röviden az eseményekről, amikben a többszöri éneklés fényében felragyogott a siker magva: Bárdos feldolgozása, a „Nyújtsd ki mennyből, ó, szent Anyánk” kezdetű népi fohász. Ez gyújtotta fel leginkább a közönség, a résztvevők és a zsűri képzeletét is. És nem véletlenül: van ebben a dallamra vett imádságban valami megrendítően szomorú és felemelő. Mintha benne lenne a dallamban és a szövegben is az egész nép, a sokat szenvedett nemzet egész történelme.
Több napig fürödtek a sikerben, az olaszok és a többi énekesek barátságában, a kirándulások, az olasz tájak szépségében.
Nem maradt ki az élmények sorából a római Capella Giulia programja sem, amely abból állt, hogy a „Mester”, Pablo Colino próbát tartott – mintegy ízelítőt adva az évszázados egyházzenei hagyományokból, amiket Rómában ápolnak. És ha csemegézni lehet egy ilyen világtalálkozó után, nemcsak a sok hangverseny gyújtó hatását jegyezte fel magának az egri gárda, hanem a művek tartalmát is, amikor például a Moróni Konzervatórium (Buenos Aires ) énekkara egy belga zeneszerző „Magnificatját” adta elő. Talán olaszosan lobogónak, hangzatosnak tűnik, de lefordítjuk a programfüzet tetején olvasható és a kiosztott jegyzetblokkok felcíméül szolgáló meghatározást: „A kóruséneklés karnagyainak, mestereinek világtalálkozója, Róma, 1993. február 6-10 ” Ezt így, utána mondani az első díjnak, talán szerénytelenség. De történeti tény, jólesik leírni. .(f.a.}

 

Heves Megyei Hírlap 1993-03-17