Ausztriában járt az egri Cantus Agriensis (1996-06-21)

Középkori dalnokok módjára

Az ausztriai ausservillgrateni férfikar fennállásának 30 éves évfordulójára rendezett nemzetközi fesztiválon egy júniusi hétvégét töltött a hegyvidéki faluban az egri Cantus Agriensis. Az olasz, német és osztrák kórusok között nagy sikerük volt Kodály, Bárdos, Halmos szerzeményeivel, valamint a repertoárjukon szereplő reneszánsz és barokk mesterek műveivel.

– Középkori énekversenyek módjára daloltunk – mondta Bimbó Zoltán elnök. – Nyolc-tíz virággal, májusfával feldíszített háznál vártak bennünket. Néhány helyen még nem fejezte be a kórus a koncertjét, de a másik már az utcán várt és énekelt. A kis falu 1200 méter magasan fekszik a tenger szintje felett, zengett a környék a szebbnél szebb énekektől. Később jutott el hozzánk, hogy a völgyben, a városban is hallották dalainkat.
– Hogyan fogadták önöket?
– Közvetlen, családias hangulatot teremtettek perceken belül. Úr napjára rendezték a fesztivált, ami ott nagy ünnep, megtiszteltetés volt, hogy részt vehettünk rajta.
– Jártak már más alkalommal is külföldön?
– Négy éve alakultunk, mint kulturális egyesület, s még abban az évben Nagyváradon mutatkoztunk be egy ünnepségsorozaton, majd észak-olaszországi koncertkörúton szerepeltünk. A vatikáni templomok és székesegyházak kórusainak világversenyén a miskolci Mindszenty-kórussal közösen első helyezést értünk el. Meghívott bennünket a ferrarai kórus, de itthon is örömmel éneklünk a rendezvényeken.
– Tagjaik?
– Pedagógusok, főiskolai hallgatók, énekelni szerető emberek. Karnagyunk a miskolci Gergely Péter Pál.
– Az egri közönség számára mikor csendül fel énekük?
– Július 10-én Beethoven C-dúr miséjét adjuk elő a Bazilikánál, 17-én a Zempléni Szimfonikus Zenekarral önálló estet adunk a Minorita-templomnál. Műsorunkon magyar zeneszerzők művei, reneszánsz és barokk korabeli madrigálok szerepelnek.